Etosha National Park

In Etosha blijven we in totaal 4 nachten. De eerste 2 nachten in Etosha Safari Camp (onderdeel van Gondwana), wat 10 kilometer van de zuidelijke ingang ligt. En 2 nachten in het resort Namutoni Rest Camp wat in het park ligt bij de Oostelijke ingang. In totaal zijn er in Etosha drie restcamps, waarvan Namutoni de grootste met de meeste faciliteiten is.

Etosha National Park is het grootste beschermde natuurgebied van Namibië. Het gebied heeft een oppervlakte van 23.000 vierkante meter (ongeveer gelijk aan de helft van Nederland). De naam Etosha betekent ‘Grote Witte Vlakte van Droog Water’.

Veel Afrikaanse diersoorten zijn tijdens een safari te spotten, zoals zebra’s, olifanten, gnoes, leeuwen, springbokken en neushoorns. Het is mogelijk om het park van zonsopgang tot zonsondergang te bezoeken (als je in een rest camp in het park verblijft, moet je ook voor zonsondergang terug zijn in het camp). Daarnaast is het verboden om de auto te verlaten in het park en is er een maximale snelheid van 60 kilometer per uur.

Vanuit Damara (waar Tim nog wel 3 weken had kunnen blijven om een beetje te zwemmen, eten, chillen en I-padden op de kamer ;-)) zouden we over alleen maar geasfalteerde wegen naar Etosha rijden. Na bijna 1 week op voornamelijk over gravelwegen gereden te hebben (lees: hobbelig en veel stof), rijdt dit als een speer. Er is ook nog eens nagenoeg geen verkeer op de weg. Pitstop voor diesel, boodschappen en ijsjes in het dorpje Outjo gemaakt. Outjo is een levendig plaatsje met twee supermarkten en een Duitse bakkerij (zo zouden er meer plaatsjes in Namibië mogen zijn…). Nog een uurtje vanaf Outjo naar Etosha Safari Camp (wederom onderdeel van Gondwana, dus dat komt goed). Resort was erg leuk; ruim opgezet met vrijstaande lodges in de heuvels. In de lodge stond een mega stapelbed en een heuse olifantendouche.

We konden natuurlijk niet wachten om het park in te gaan en met onze eigen auto zijn we naar het park gereden. De eerste 27 kilometer vanaf de ingang naar het rest camp Okaukeujo is een geasfalteerde weg. In het rest camp hebben we de entree van het park betaald en een wegenkaart gekocht (inclusief alle dieren die in het park te vinden zijn). Park is erg divers qua landschap; van bebossing tot eindeloze graslandschap (waardoor het in elk gebied weer anders is om dieren te spotten). Vanaf Okaukeujo de onverharde wegen genomen en gelijk verrast met vele zebra’s en springbokjes. Het is erg bijzonder om dieren in het wild te zien; in het park wordt de natuur gelaten en vindt er geen bemoeienis door de mens plaats. Op de terugweg kwamen we in de verte olifanten tegen en onder andere giraffen. Morgen gaan we terug en hebben we voor de middag een sunset-game drive geboekt om met een ranger het park in te gaan.

‘s Ochtends zijn we na het ontbijt weer zelf het park ingegaan. Van Duitse gasten van het resort hoorden we dat er leeuwen gezien waren, dus we gingen de aangegeven richting op. De plek was bijna niet te missen, want er stonden al een paar auto’s bij de weg stil waar een mannetjes en vrouwtjes leeuw in de bosjes zaten (op veilige afstand van de weg).

Om half 3 reden we in de open safari wagen met ranger bij het resort weg. Met name aan het begin en einde van de dag zijn de dieren actiever omdat de temperatuur dan lager is. Rangers hebben contact met elkaar om de spots met bijzondere dieren aan elkaar door te geven. En zo kreeg onze ranger door dat er een neushoorn gezien was bij een waterpoel, dus op weg naar deze waterpoel. En we hadden geluk; de neushoorn was er nog steeds en onderweg naar de poel ‘for a drink’. Het was een groot en mannelijk exemplaar. De ranger wist ons te vertellen dat deze neushoorn in de natuur nagenoeg geen vijanden heeft (de huid van deze neushoorn was te dik voor de nagels van een leeuw), maar stropers zijn het grootste gevaar. De hoorn van deze neushoorn was al preventief verwijderd en daarnaast wordt er niet gecommuniceerd hoeveel neushoorns er precies leven in het park. Vervolgens doorgereden en toen zagen we een kudde van wel 10 olifanten lopen door de bosjes (kudde bestond ook uit jonge olifantjes). De olifanten die niet in kuddes leven, zijn jonge mannelijke olifanten, die uit een kudde verwijderd worden door de andere olifanten. Als bonus van de drive zagen we in de bosjes een vrouwtjes leeuw en later bleek ook een mannetjes leeuw EN een welp. De leeuw waren 2 meter van de weg en dus van de auto (oftewel de open auto…). Ik vond het best een beetje eng zo dichtbij, maar de ranger verzekerde dat het niet gevaarlijk was, zolang we bleven zitten en niet gingen staan (de ranger had al meer dan 22 jaar ervaring in Etosha). Gelukkig had de ranger gelijk en vonden de leeuwen het prima dat we daar met de auto stonden en foto’s maken. Wat een cadeautje waren de leeuwen en neushoorn!!

1 gedachte over “Etosha National Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *