Van Windhoek naar de Kalahari

Na een nachtvlucht met tussenlanding in Luanda aangekomen op de luchthaven van de hoofdstad Windhoek. Windhoek ligt in het midden van het land en heeft ongeveer 600.000 inwoners. Omdat de stad is omringt door bergen, ligt het vliegveld ruim 40 kilometer van de stad vandaan. Immigratie duurde ruim 1,5 uur (twee vliegtuigen tegelijk was iets te veel van het goeden…). Na op de luchthaven gepind te hebben en een sim voor de telefoon gekocht, hebben we de huurauto opgehaald en koers gezet richting Windhoek. Auto is een 4×4 en dat is geen overbodige luxe in Namibië. Verkeer rijdt in Namibië aan de linkerkant van de weg, dus dat is weer even wennen (linksaf is een korte bocht ;-)). Guesthouse van Windhoek was snel gevonden en na het inchecken gelijk richting supermarkt voor boodschappen en om te eten. Terug in het guesthouse moest er natuurlijk gezwommen worden. Net als in Zuid Afrika wordt er in Namibië ook er gelet om het voorkomen van waterverspilling. In het guesthouse was het zwembad daarom afgedekt en stond er een teil in de douche om het koude water op te vangen. ’s Avonds op tijd naar bed gegaan en de volgende ochtend lekker ontbeten (Eva vond de pannenkoek met discodip heerlijk). Na het ontbijt kon de rondreis echt beginnen; op naar de Kalahari woestijn voor een rit van 280 kilometer. Deze rit was alleen over geasfalteerde wegen, en deze nummers van de wegen beginnen met een B. Wegen met een C zijn brede wegen met gravel, en D ook met gravel, alleen smaller en van minder goed kwaliteit. Met name bij C en D-wegen kan de rit langer duren.

– [ ] Onderweg naar Kalahari werden we al verrast met mooi landschap en verschillende dieren (apen, struisvogel en verschillende vogels). En de leegte van het land viel ons ook gelijk op. Eenmaal buiten Windhoek kwamen we weinig tegen; tijdens de rit van 280 kilometer zijn we 5 tankstations tegen gekomen. Het advies dat ik thuis ergens gelezen had om bij elk tankstation te tanken en altijd voldoende water bij je te hebben, is dus zeker geen overbodige luxe. In ons geval hebben we alleen bij Kalkrand gestopt om te tanken.

– [ ] De Duitse en Zuid-Afrikaanse invloeden zijn goed zichtbaar in Namibië. Zo zijn veel straatnamen in Windhoek in het Duits en schijnt schnitzel en bier ruim verkrijgbaar te zijn in het land. Naast voertaal Engels, spreken ook veel inwoners Afrikaans (wat erg veel op het Nederlands lijkt). Waardoor de bevolking ons vaak kan verstaan.

– [ ] Tegen het middaguur kwamen we aan op Kalahari Anib Lodge. Een lodge met een eigen natuurpark om met een game-drive dieren te kunnen spotten. Het is een erg mooi resort met huisjes uitkijkend over het park en natuurlijk een zwembad. Op het terras heerlijk geluncht en daarna gezwommen in het zwembad. Bij het inchecken ons ingeschreven voor de eerste game-drive van deze vakantie. De big five zouden we in dit park niet kunnen spotten, maar met geluk zouden we zebra’s en giraffen wel te zien krijgen. En dat geluk hadden we; zelfs 12 giraffen gezien (in het park zijn er in totaal 16). Daarnaast waren de springbokken, struisvogels, vossen en gnoe van de partij. De ranger had ons ook veel weetjes over de planten en dieren in het park verteld. Onderweg naar Kalahari hadden we grote nesten in bomen gezien en wisten niet goed van welke vogel deze nesten zou zijn. In het park kwamen we deze nesten weer tegen en het bleek dat in deze nesten kolonies van vogels (ter grote van de mus) wonen van 10 tot 500 stuks (!!). Dat verklaarde waarom de nesten zo groot waren. Een ander leuk weetje was dat een moeder-zebra na de geboorte van het jong drie keer links en rechts om het jong heen loopt, zodat een jong de print van de moeder kent en uit een kudde zebra zijn of haar moeder kan herkennen. Op een hooggelegen duin met een drankje van de zonsondergang genoten. Was een leuke eerste game-drive en Tim en Eva hebben ook genoten. Morgen reizen we verder voor een van de hoogtepunten van Namibië, de Sossusvlei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *